Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A könyvtáros ajánlja

 

 

Aki keres, az talál!
 
Kedves Olvasók!
Bizonyára mindannyian kerültetek már olyan helyzetbe, hogy szerettetek volna valamilyen információ birtokába jutni, de az interneten található adat áradatban nem sikerült a megfelelőt megtalálni. Olyan ez, mintha a könyvtárban, ahol tízezer (10.000) könyv hever össze-vissza hányva, kellene, mondjuk A kőszívű ember fiai címűt megtalálni. Ha van katalógus, egy kedves segítőkész könyvtáros a könyvtárban, könnyű helyzetben vagyunk. Az internet sajnos nem rendelkezik egyikkel sem.
Vannak azonban jó szándékú szakemberek, akik próbálnak az információk között „rendet tenni”, hogy a felhasználók, vagyis Ti Kedves Olvasók, minél gyorsabban megtaláljátok azt, amire szükségetek van. Ajánlom tehát figyelmetekbe az alábbi cikket, amely a Mélyweblap.hu-n található, és sok hasznos információt ad a kereséshez.
 Jároli József
http://webni.innen.hu/Keres_c3_a9s (letöltés:2013.03.13.)
Hatékony információkeresés az interneten
A keresett információ típusa alapjaiban határozza meg, hogy mit, mivel és hogyan érdemes keresni. Ezen az oldalon elsősorban a weboldalakon található szövegek közötti keresésről lesz szó. A zenék (Mp3), videók, Képek keresése során a szöveges információ keresésétől eltérő módszereket, és gyakran más, Speciális kereső oldalakat kell használni.
A Szabadszavas keresőkkel csak a weben található információ egy részében, az úgynevezett Látható weben kereshetünk. A Láthatatlan weben található információk fellelése jóval körülményesebb, de nem lehetetlen, nemúgy a semmilyen weboldalon sem olvasható adatok esetén. Tehát a világ összes információjának csak egy kis része van jelen az interneten, ráadásul a Fontos keresők ennek csak egy kisebb hányadát veszik fel adatbázisukba. Mindezek ellenére meglepõen sok kérdésre választ találhatunk a keresők segítségével: mielõtt másoknak vagy magunknak feltennénk egy kérdést, mindig jusson eszünkbe, hogy "Google a barátod!", bármilyen természetű is legyen az a kérdés.
A webes információkeresés másik fontos szempontja, hogy milyen nyelveken keressünk. Mivel a magyar nem tartozik a Weben legelterjedtebb nyelvek közé, ezért statisztikailag nagyon nagy az esélye, hogy a kérdéses témában angolul vagy németül pl. sokkal több információ érhető el.
Szöveges információ keresése kulcsszavakkal
Az egyes Információszervező rendszerek másképp szervezik az adatokat, ezért a bennük való keresés, az információhoz való hozzáférés módja is különbözõ. A szöveges információk keresése leggyakrabban Szabadszavas keresők segítségével történik, melyek teljesen automatizált módszerekkel gyűjtött adatbázisból keresik ki a megfelelő találatokat, majd rangsorolják azokat. A találatok rendszerezésében két fő tényező játszik szerepet: az első a felhasználó által megadott Kereső-kifejezés, a másik pedig a kereső saját Rangsorolási mechanizmusa. A különböző Kulcsszavakra nemcsak a találati halmaz lesz más és más, hanem a találati oldalak rangsorolása is eszerint módosul. A hatékony szabadszavas keresés kulcsa tehát a jó Kereső-kifejezés megválasztása: ez dönti el, hogy milyen oldalak kerülhetnek képbe egyáltalán.
Elmúltak már azok az idők, amikor gyakran találkoztunk a megadott kulcsszavak egy részét tartalmazó találatokkal. Mind a weben, mind a keresők adatbázisában annyi oldal található, hogy legtöbbször a túl sok találat okozza a problémát. Ekkor gyakorlatilag a keresõk Rangsorolási algoritmusai határozzák meg, hogy milyen oldalak kerülnek a szemünk elé. Mivel a keresõk nem rendelkeznek mesterséges intelligenciával, nem feltétlenül "találják ki", hogy pontosan mit is keresünk, ezért nekünk kell jól megfogalmazni a kérdést, és nem utolsósorban figyelembe venni a keresők rangsorolási szokásait. A jó keresõ kifejezések megtalálása összességében elég intuitív folyamat, mely során jó hasznát vesszük a tapasztalatnak.
Ha sok a találat
Szűkítsük a keresést több megadott kulcsszóval, vagy a megadott kulcsszavak idézőjelbe tételével: ezzel a kifejezés pontosan a megadott formában tartalmazó oldalakra szűkítjük a keresést. Változtassuk meg a beállításokat úgy, hogy egyszerre ne csak 10, hanem többb találatot mutassson a kereső, így kevesebbet kell lapozni. Használhatjuk még a Speciális kereső-kifejezések egyik formuláját, a szavak kivonását a keresési feltételből a szó elé tett mínuszjellel. További gyakran használt szűkítési lehetőség, amikor nyelv vagy ország szerint szűkítjük a keresést. Előbbit a kezelőfelületen lehet beállítani, utóbbit például a site:.hu kifejezés hozzáadásával.
Ha kevés a találat
Két okból kaphatunk túl kevés találatot: vagy tényleg kevés oldalon írnak a keresett témáról, vagy nem jól fogalmaztuk meg a kérdést. Az első esetben megpróbálkozhatunk másik kereső használatával, de talán érdemesebb először meggondolni, hogy miképpen adhatnánk meg másképp a kulcsszavakat. A legnyilvánvalóbb, ha kevesebb kulcsszót megadva bővítjük a keresési halmazt.
Ha a találatok nem megfelelőek
Gyakran előfordul, hogy bár rengeteg találatot kaptunk, de valahogy egyik sem ad választ az általunk feltett kérdésre. Ekkor a keresési kifejezés finomítása szükséges.
  • helyesírási jellegű finomítás: rákeresni a kifejezés egybe, vagy külön (esetleg kötőjellel) írt változataira
  • nyelvtani jellegű finomítás: mivel a keresők nem minden esetben végzik el magyar szavak Szótövezését, ezért olykor nekünk magunknak kell megpróbálkozni a szavak egyes és többes számával; ragozott formáival.
  • fogalmi változtatás: különösen újabb keletű fogalmak esetén nem biztos, hogy mások is úgy nevezik meg az általunk keresett dolgokat, mint mi, ezért figyeljük a kapcsolódó témákkal foglalkozó oldalak szóhasználatát, és eszerint módosítsuk a kulcsszavakat.
További problémás keresések
  • Több, egymástól eltérő témakörökhöz kapcsolódó szavak, fogalmak esetén problémás lehet a kevésbé ismert, kevésbé népszerű fogalomra keresés.
Ilyen például a Macintosh, ami egy almafajta és egy számítógépfajta is egyben, emiatt az almafajtáról szóló információkra rátalálni szabadszavas keresővel rendkívül körülményes.
  • Nagy bevételt hozó témák esetén rengeteg webmester érdekelt abban, hogy lehetőleg minél előrébb kerüljön a találati rangsorokban, és nem feltétlenül csak olyan keresésekre, amelyek esetén valóban releváns az oldal. A sok Nagyipari keresőoptimalizálással készült oldal (gyakran konkrétan Web spam) megnehezítheti az információk fellelését.
Ilyen keresés például ha egy laptop konfigurációjára keresünk rá: először a kiegészítőket, (használt) modelleket áruló honlapok fognak feltűnni, nem pedig a gép konfigurációját pontosan leíró oldalak.
Keresés kulcsszavak nélkül
Más Információszervező rendszerekhez kell forduljunk, ha a kulcsszavakal történő keresés nem vezetett eredményre, vagy pedig a keresés jellegénél fogva nem fogalmazható meg egzakt módon a Kereső-kifejezés: például ha nem tudjuk, hogy hogyan is hívják pontosan a keresett fogalmat, ha csak azt tudjuk, hogy hol, mikor láttuk, stb.
Kutatás témakör alapján
Ha nem találjuk a választ, egyik lehetőség, hogy a Szabadszavas keresők segítségével nem a keresett fogalomra, hanem a fogalom témakörére keresünk rá. Másik megoldás, hogy tematikus szervezésű információforrásokhoz fordulunk (Tematikus katalógusok, linkgyűjtemények), vagy egyéb Közösségi webhelyeket keresünk fel (Wikipédia, del.icio.us, [Google Answers]? stb.).
Keresés a Wikipédia segítségével
Az angol nyelvű Wikipédia segítségével gyakorlatilag lassan ugyanolyan arányban válaszolhatunk meg egyes kérdéseket, mint a Szabadszavas keresők által. A Wikipédia használatával ráadásul pontosabb, kiegyensúlyozottabb, és kontextusba helyezett információkhoz jutunk. A magyar változattal nem érdemes próbálkozni, mert egy nagyságrenddel kevesebb információ található rajta – még a magyar vonatkozású dolgokról is , mint az angol verzióban.
Milyen eszközökkel érdemes keresni?
OldalGazda szerint: Információszervező rendszerek sokasága nyújtja szolgáltatásait a weben, sok esetben hasonló színvonalon. Én általában a Google keresővel szoktam kezdeni, mert szerintem ez a legjobb, emellett gyakran használom a Clusty metakeresőjét, kiváltképp konkrét fogalmak, rövidítések keresésekor, mert találati rangsoraiban szerepelnek a Wikipédia definíciói, és a találatokat automatikusan csoportosítja. Ha nem kulcsszavak, hanem témakör alapján keresek, akkor pedig a startlap.hu megfelelő oldalait böngészem. Ha csak úgy félig-meddig szórakozásból keresgélek új dolgokat, akkor azt pedig a del.icio.us oldalairól kiindulva teszem. Mindeközben jó szolgálatot tehetnek a mindenféle Keresési segédeszközök.
Te mivel szoktál keresni?
Kérlek, írd meg az oldal alján található hozzászólás-mező segítségével, hogy te mivel és hogyan szoktál keresni. Köszönöm!
subtopics: